Tech

A TikTok alkalmazás olyan mérgező, mint a cigaretta - EU

Brüsszel kifogásolta a TikTok Lite "addiktív" kialakítását.

2024.05.01 10:07ma.hu

Az Európai Bizottság eljárást indított a ByteDance ellen, azt állítva, hogy a TikTok Lite alkalmazás veszélyes lehet a gyerekekre, és a megfelelő papírok benyújtása nélkül indították el.

A TikTok Lite először 2019-ben jelent meg az ázsiai tesztpiacokon. A rövid videós alkalmazás könnyített változata a múlt hónapban debütált Franciaországban és Spanyolországban. Hétfői közleményében az EB szerint a ByteDance az uniós digitális szolgáltatási törvény (DSA) betartása nélkül tette ezt.

"Gyanítjuk, hogy a TikTok 'Lite' ugyanolyan mérgező és addiktív lehet, mint a cigaretta 'light'" - mondta Thierry Breton belső piaci biztos, aki a DSA betartatásáért felelős.

A Bizottság szerint a ByteDance nem nyújtott be "kockázatértékelési jelentést", amelyet a DSA a nagyon nagy online platformoktól megkövetel, mielőtt bármilyen új funkciót, például a TikTok Lite-ot elindítaná.

A brüsszeli bürokraták különösen aggódnak az alkalmazás "feladat- és jutalomprogramja" miatt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy pontokat gyűjtsenek a videók megtekintéséért, az alkotók követéséért, a barátok meghívásáért és így tovább.

A ByteDance közölte, hogy a TikTok Lite - beleértve a jutalmazási programot is - eleve nem érhető el kiskorúak számára, és hogy folytatja a tárgyalásokat a Bizottsággal a vita megoldásáról.

A vállalat keddig kapott határidőt a kockázatértékelési jelentés benyújtására, május 3-ig pedig arra, hogy előálljon az EB által kért egyéb információkkal. A blokk azzal fenyegette meg a vállalatot, hogy amennyiben nem tesz eleget az elvárásoknak, a teljes éves bevételének 1%-áig terjedő bírsággal sújtja.

Ez már a második EU-s vizsgálat a TikTok ellen. Az első, februárban indított vizsgálat azt ellenőrizte, hogy a ByteDance megsértette-e a DSA-t a kiskorúak védelme, a reklámok átláthatósága, a "kutatók számára biztosított adathozzáférés", valamint az "addiktív kialakítás és a káros tartalmak kockázatkezelése" tekintetében.

Szerdán Joe Biden amerikai elnök aláírta a 95 milliárd dolláros külföldi segélyekről szóló törvényt, amely tartalmazott egy olyan javaslatot, amely arra kényszeríti a ByteDance-t, hogy kilenc hónapon belül adja el a TikTokot egy amerikai tulajdonosnak. A vállalat közölte, hogy bíróságon támadja meg a törvényt, mint alkotmányelleneset.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.